Broos rood

Samenvatting

         Treurende klaprozen, zo had ze het schilderij altijd enigszins gekscherend genoemd.

Het schilderij dat als een rode draad door het leven van Will, Chaja en Arjan loopt. Ze kennen elkaar niet, hebben zelfs nooit van elkaar gehoord.

Maar in korte tijd brengt het lot hen samen en blijken hun levens door afschuwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbonden te zijn. Ontnuchterend ontdekken ze niet alleen hoe de werkelijkheid anders kan zijn dan gedacht, maar ook hoe de werkelijkheid zelfs na zeventig jaar met een verwoestende uitwerking het leven volledig op zijn kop kan zetten.


Recensie

  • Hanneke Tinor-Centi (literair agent en recensent)

Het schilderij brengt de verbeelding van Josua Ossendrijver tot leven en vormt de basis voor ‘Broos rood’. De  personages en gebeurtenissen zijn weliswaar fictief. Het schilderij bestaat echter wel degelijk.(...)

Een prachtig boek. Een mooi tijdsbeeld en een waarlijke beschrijving van de lastige keuzes tussen goed en kwaad in oorlogstijd. Bewees Ossendrijver in ‘Verdoezeld verleden' al dat hij over schrijverstalent beschikt, dan is dat met ‘Broos rood’ een voldongen feit. Tenslotte was zijn eerste boek een non-fictie relaas en is ‘Broos rood’, weliswaar gebaseerd op enkele historische feiten, een roman. (...)

Ossendrijver ziet kans zijn lezers te boeien en hen aan de hand mee te nemen, terug in de tijd, via een rakende vertelling, op weg naar een onverwachte finale.


Reacties

  • ... Een prachtig intrigerend verhaal. De verschillende personen die in het begin van het verhaal apart van elkaar beschreven worden blijken aan het eind van het boek allemaal  met elkaar te maken te hebben. Geschreven door een rasverteller! Een echte aanrader!
  • ... Schitterend boek, het beschrijft heel goed dat men in de oorlog niet altijd kon kiezen of men aan de goede of de slechte kant stond. Ik hoop dat er een vervolg komt!!
  • ... Een boek om in een adem uit te lezen. Knap beschreven, hoe drie ogenschijnlijke losse levens, door de geschiedenis met elkaar verbonden blijken te zijn. Na het lezen van het boek, bleef ik nog een tijd met het verhaal en de hoofdpersonen bezig. Een echte aanrader!
  • ... debuutroman van Josua Ossendrijver heb ik met veel plezier gelezen. Ik vind het goed lopen, snel geschreven en spannend. Veel spreektaal ('de belastingen doen'), maar dat is prima. Daardoor loopt het zo lekker. Ik had moeite te stoppen, want het is een heuse pageturner.
    Na zijn eerste boek Verdoezeld Verleden, een non-fictie, waarin zijn levensverhaal is beschreven, is deze roman, weliswaar fictie, een verklaarbaar gevolg. Ook in Broos Rood maakt het leven allerlei kronkels en wordt het interne navigatiesysteem misleid door handelingen, gedragingen, gedachten en interpretaties in een wereld vol haat en angst. Als je dat thema zo kunt verwoorden, ben je een hele goede verteller.
  • ... Ik heb dit boek binnen één dag uitgelezen, ik kon het gewoon niet wegleggen. Mooi geschreven verhaal en het maakte me nieuwsgierig, mede doordat het in het heden en het verleden werd verteld en doordat ieder hoofdstuk van personage wisselde. Kortom een boek om aan te raden!
 
 
 
Info